Το πολιτισμικό υπέδαφος του ντόπινγκ


index    Το ντόπινγκ είναι μία δεικτική αποτύπωση της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου ανάμεσα στον εναγκαλισμό της ορθής ή της καταστρεπτικής χρήσης των ίδιων του των επιτευγμάτων, από τις πρωτογονέστερες των ανακαλύψεων μέχρι τα σύγχρονα τεχνολογικά θαύματα. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι κατακτήσεις της ιατρικής, της πυρηνικής φυσικής, της βιολογίας και όλου του φάσματος των επιστημών, είτε μειώνουν διαρκώς την απόσταση ανάμεσα στον άνθρωπο και το Θεό, είτε τον φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στον διάβολο. Η γνώση αυτή καθαυτή δεν παύει ποτέ να είναι μία νικηφόρα μάχη απέναντι στην άγνοια, όπως και ο τρόπος που θα την χρησιμοποιήσουμε ποτέ δεν παύει να είναι αμφιταλαντευόμενη διαπάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό.
Τα αναβολικά, με την συνδρομή και της παγκοσμιοποίησης που πραγματώθηκε τον προηγούμενο αιώνα, αναδείχθηκαν σε οικουμενικό πρόβλημα. Βοήθησαν ανθρώπους να γίνουν αποδέκτες επευφημιών, αλλά και να κατακρημνιστούν στη συνέχεια. Άλλους να κερδοσκοπήσουν και ορισμένους να αντικαταστήσουν τα χρυσά κύπελλα του βάθρου με τα παγερά σίδερα της φυλακής. Κάποιους να ανέβουν και κάποιους να κατέλθουν τα σκαλοπάτια της κοινής υπόληψης. Άλλους να πιαστούν στην μέγγενη της δικαιοσύνης και άλλους να διαφύγουν μειδιώντας. Είναι βέβαιο πάντως, πως μέσω αυτών, διαρκώς ανατροφοδοτείται ένα σύστημα που πάνω από όλα λατρεύει το θεό του κέρδους και προσφέρει θυσίες στον βωμό μιας εφήμερης, θνησιγενούς δόξας.
Ο σύγχρονος πρωταθλητισμός είναι πολύ απαιτητικός και αυστηρά επαγγελματικός, καθώς μόνο ένας απόλυτα αφοσιωμένος και θρησκευτικά επικεντρωμένος στον σκοπό του αθλητής μπορεί να αφήσει τα χνάρια του, βαθύτερα ή ρηχότερα, στις σελίδες της ιστορίας του. Η επικράτεια του αθλητισμού ορίζεται από κράματα στιγμών προσφέροντας δημιουργικά καταφύγια ζωής. Η νίκη και η ήττα, το δάκρυ και το γέλιο, η άμιλλα, η ακατάβλητη προσπάθεια, ο εξακοντισμός της ψυχής οριοθετούν τα μήκη και πλάτη του. Εξαιτίας αυτής της τοπογραφίας της ανθρώπινη ψυχής που καθρεφτίζεται μέσω του αθλητισμού πρέπει να μας απασχολεί κατά πόσον το ντόπινγκ καταδεικνύει μία παρακμιακή και μόνο φάση του ή αποκρυσταλλώνει ένα πολιτισμικό στίγμα, τόσο των καιρών μας ευρύτερα όσο και της χώρας μας ειδικότερα. Το πολιτισμικό στίγμα εμφανίζεται όταν μία συμπεριφορά εξαπλώνεται, αποκτά καθολικότητα και χαρακτηρίζει ένα σύνολο κοινωνικό. H ουσιαστική προβληματική σχετικά με τις χημικές ουσίες ξεδιπλώνεται γύρω από το εξής ερώτημα˙ αποτελεί η χρήση τους μεμονωμένη και συνάμα αποδοκιμαστέα πρακτική επιτυχίας ή συνιστά μελανό και αντιπροσωπευτικό δείγμα του τρόπου σκέψης ενός πολιτισμού, μιας κοινωνίας και χρήζει πολυμέτωπης πολιορκίας;
Η χρήση του ντόπινγκ αποτελεί το μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού σε ατομικό επίπεδο, η ολοκλήρωση του οποίου παράγει αποτελέσματα που γίνονται με την σειρά τους αντικείμενο χρησιμοποίησης. Οι παράνομες ουσίες μπορούν να συντελέσουν στην υλοποίηση μιας ατομικής προσδοκίας κι επιδίωξης, μπορούν όμως και να μεταλλαχθούν σε υποκατάστατο μετάθεσης των απαντοχών και αιτημάτων ενός λαού. Οι καθημερινές ανάγκες που ζητούν ικανοποίηση, σε προβλήματα βιοτικού χαρακτήρα, ναρκώνονται από την πρόσκαιρη εκτόνωση που βιώνεται με την ολίγων στιγμών έξοδο από την αφάνεια της καθημερινότητας και σερβίρεται με την επίτευξη γκολ, την άρση περισσότερων κιλών, την ταυτοποίηση με τον πρωταγωνιστή που σηκώνει ψηλά την εθνική σημαία. Εδώ φαίνεται ότι ρέει λανθάνουσα η πολιτική βούληση, η οποία πάντα έχει πολιτισμικό υπόβαθρο κι εν τέλει καθορίζεται από αυτό. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται το σταυροδρόμι που η πολιτική επιλογή συναντάται με τον προσωπικό αριβισμό και αρχίζουν να σκυταλοδρομούν αδιάκοπα.
Απέναντι τους ορθώνονται, ως αντιστεκόμενες δυνάμεις, ο στέρεα σκεπτόμενους νους και η εκδηλωμένη προσωπική θέση και στάση κάθε πολίτη.
Μέλημα όλων μας και ηθικό καθήκον είναι να ακυρώσουμε αυτή την ατελεύτητη σκυταλοδρομία, διότι το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση δεν είναι αν αριστεύουμε στο ζετέ ή το αρασέ, αλλά κατά πόσο κρατάμε κάτω από την μπάρα, πρότυπα, ιδανικά και αξίες που θα ανάψουν τρία έγκυρα φωτάκια στην φωτισμένη γαλούχηση των γενεών που θα μας διαδεχτούν.

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

περιοδικό ποίησης και άλλων αμαρτημάτων

sterianizali.wordpress.com/

καΤά Λάθος σΤεριανός. καΤά πάθος ζαΛισμένος.

Aikaterini Tempeli

"Σε έναν τρελό κόσμο μόνο οι τρελοί είναι λογικοί"

Άτυπη Λέσχη Νέων Λογοτεχνών

συνεργατικό λογοτεχνικό ιστολόγιο

Αναγνωστική αδεία

ένα μπλογκ για τη λογοτεχνία

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ

Ένα ιστολόγιο για τα βιβλία

αγριμολογος

Στράτος Φουντούλης, το blog του Τέλους των Ψευδαισθήσεων

Lifestyle Science

Personal Development and Happiness

bookaroo.gr

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ - ΓΡΑΦΗΣ

Αρέσει σε %d bloggers: